T: 0031 655 171 808  E:  info@anno1600.nl

zondag, 16 juni 2019

Over Maastricht

In het oude centrum van Maastricht - Wijck, op een paar minuten van het Vrijthof, ligt een van de oudste bestaande woonhuizen van de stad. In de fraaie hardstenen deuromlijsting staat het opschrift Anno 1604 gegraveerd maar het achterhuis dateert zelfs uit de 16de eeuw en heeft lange tijd dienst gedaan als stadsboerderij.
Een vestingstad als Maastricht bezat een groot aantal stadsboerderijen. In tijden van oorlog wanneer een vijandelijke legeraanvoerder - zoals Louis XIV of Frederick Hendrik - koers zette naar Maastricht trokken de boeren van het land naar de stad met hun vee en graan en zo kon de bevolking een belegering maandenlang het hoofd bieden.
Margriet en Jérôme Minis hebben de boerderij een tiental jaren geleden gekocht en volledig gerestaureerd met authentieke bouwmaterialen.

Jérôme: Bij de restauratie van het dak hebben we uit België een drietal 17de eeuwse grote lange eiken balken moeten laten aanvoeren. Hardstenen plavuizen en antieke eiken deuren kochten we bij plaatselijke antiquairs.
Andere elementen moesten ook gerestaureerd worden zoals het indrukwekkende spant op de hooizolder of de middeleeuwse put op de binnencour waar tot het begin van de vorige eeuw de mensen uit de buurt hun drinkwater kwamen oppompen.
Jérôme: We moeten nog altijd een keer onze middeleeuws gewelfde kelder uitgraven. Dat kan spannend worden want langs de Kattenstraat liep in het begin van onze jaartelling de Romeinse heerbaan van Keulen naar Tongeren. Onze buurman heeft bij het uitgraven van diens kelder keramiek en romeinse munten gevonden en een buurman verderop heeft zelfs een complete Mithrastempel uitgegraven !

Margriet heeft het huis met veel smaak ingericht en ook een gedeelte van de boerderij tot een romantische chambre d’hôte omgetoverd waar mensen heerlijk kunnen relaxen na een dagje stappen - compleet met ligbad en romantische sfeer.
Margriet: De gasten zijn altijd weer verrast door de complete stilte zo midden in stad, maar dat is natuurlijk ook niet zo moeilijk in een middeleeuws verkeersvrij straatje dat je eerder zou verwachten in een Italiaans stadje. In de zomer heeft iedereen zijn huis prachtig met bloemen versierd en wordt er soms bij speciale gelegenheden gewoon op straat feestelijk gegeten.

De Kattenstraat is een zijstraatje van de bekende Rechtstraat, de straat met een keur aan restaurants en eethuisjes voor iedere beurs en iedere gelegenheid en de gezelligste winkeltjes waaronder een Provencaals bakkerijtje en een Toscaanse delicatessenzaak.

Anno1600 gelegen in Wyck
Tegenwoordig ben je niet in Maastricht geweest, als je Wyck niet hebt bezocht!
Met sfeervolle straatjes, de beste eethuisjes, hippe hotels, authentieke winkels, musea (o.a. het Bonnefantenmuseum), theaters en bruisende business, vormt Wyck met recht een warm ‘welkom’ voor de rest van de stad. Ook vind je hier gezellige terrassen zoals dat van Café Zuid met een weids uitzicht over de Maas.

Toprestaurants in de buurt van Anno1600
Beluga, Mediterraneo, Novo, Harry’s, Toscanella Apuana, Umami, Rantrée (sic), Brasserie Flo, Van Wijck, Céramique, Resto O.

De Terrassen van Maastricht
Mensen kijken doe je vanaf een terrasje in Maastricht. Maastricht is immers de stad van gezellige pleinen zoals het Vrijthof, het Amorsplein, de Markt, het Onze Lievevrouweplein, het Bassin, Plein 1992 etc.

De Mooiste Boekhandel van Nederland - en de Wereld.
De prachtige gotische kerk werd gebouwd in de 13de eeuw. Waar het voorheen diende als een klooster voor de orde der dominicanen. Volgens toonaangevende organisaties als Lonely Planet, CNN, The Guardian en de BBC, is de voormalige Dominicanenkerk zelfs een van de mooiste boekhandels ter wereld!
In de absis is een uitstekende koffiebar gelegen .

De Bisschopsmolen
Voor een heerlijke vlaai of een lekker belegd broodje moet u zeker een bezoekje brengen aan de middeleeuwse Bisschopsmolen. Het goede eten krijgt zelfs een nog betere smaak als u met eigen ogen kunt zien hoe de historische watermolen de grondstof voor uw eten maakt! 
In de bakkerij worden ook workshops gegeven, maak zelf de lekkerste vlaaien op de echte Limburgse manier; dun van leer en dik van smeer!

André Rieu
landt traditiegetrouw in de zomer met zijn Johann Strauss Orkest op het Vrijthof van zijn geboortestad Maastricht. Iedere zomer tovert Rieu het hele Vrijthof weer om tot één grote openlucht concertzaal. Heerlijke melodieën, van klassieke muziek tot meeslepende walsen, onder andere uit diverse opera’s, operettes en musicals. Het zijn onvergetelijke avonden vol komische en ontroerende momenten.

De TEFAF
’s Werelds meest toonaangevende kunst- en antiekbeurs The European Fine Art Fair wordt jaarlijks in Maart in het MECC te Maastricht georganiseerd. 275 van 's werelds meest toonaangevende galeries uit 20 landen presenteren werk van Oude Meesters en antieke kunstwerken, maar ook een breed scala aan moderne en hedendaagse kunst, evenals sieraden en werken op papier.

Het Bonnefantenmuseum
Is vooral bekend vanwege de collecties middeleeuwse beeldhouwkunst, Zuid-Nederlandse schilderkunst en hedendaagse kunst. Wat dit laatste betreft ligt de nadruk op conceptualisme, arte povera en Amerikaans minimalisme. Het museum herbergt onder andere een belangrijke collectie beelden van de Middeleeuwse ‘beeldensnieder’ Jan van Steffeswert. Van Steffeswert was een begaafde beeldhouwer die omstreeks 1500 woonde en werkte in Maastricht. Zijn werk is heel bijzonder, niet alleen vanwege de hoge kwaliteit, maar ook omdat hij de eerste Maaslandse kunstenaar was die zijn beeldhouwwerken signeerde.

De Onze Lieve Vrouwebasiliek
Op de plek waar nu de Onze Lieve Vrouwebasiliek staat, stond al in de 5e eeuw een kerkje. Dat was waarschijnlijk het oudste christelijke kerkje in Nederland. Het kerkje werd mogelijk bovenop de resten van een Romeinse tempel gebouwd. In de basis van het westwerk zijn nog 2 enorme stenen te vinden, die afkomstig zijn van het Romeinse fort. De Onze Lieve Vrouwekerk, of ‘slevrouwe’ zoals de Maastrichtenaren haar noemen, is een mooi voorbeeld van Romaanse bouwkunst.

De Stadswallen in het stadspark
In 1673 belegerde de Franse ‘Zonnekoning’ Lodewijk XIV Maastricht. Om de zuidelijke vestingmuren van de stad met zijn kanonnen te beschieten liet hij de Sint Pietersberg innemen. En met succes. Door haar strategische ligging was Maastricht eeuwenlang één van de belangrijkste vesting- en garnizoenssteden van Noordwest Europa.
In het Stadspark van Maastricht treft U zelfs een Stadspoort uit de 12de eeuw aan, de Helpoort . Ontdek de rijke historie in en rondom het Stadspark en beklim de eeuwenoude stadsmuren 

Prachtige Natuurwandeling op de Sint-Pietersberg.
Een beschermd natuurgebied, tegelijkertijd een typisch stukje heuvelland en een exotisch stukje Maastricht. Gelegen aan de oever van de Maas en ten Zuiden van de stad is dit een ideaal plek voor iedereen die het mooie stadscentrum even wil inruilen voor een wat groenere omgeving. Bovenop de Sint-Pietersberg ligt ook een historisch fort waar dagelijks rondleidingen worden gegeven

De Grotten
Durf je helemaal ondergronds te gaan en ben je niet bang in het donker? Ga dan op avontuur in de grotten van de Sint Pietersberg! Geen licht, geen geluid, geen geur, geen straling, geen vervuiling, geen bereik met je telefoon, geen tijdsbesef…
In een labyrint van ooit meer dan 20.000 gangen neemt een professionele gids je mee ondergronds waar in de gangen namen en tekeningen opduiken van mensen die hier enkele honderden jaren geleden dag in dag uit werkten. Zowel de 'blokbrekers' als kunstenaars hebben er hun sporen achtergelaten met interessante, soms zeer oude opschriften op de wanden.

Rondvaartboten op de Maas
Vijf passagiersschepen van Rederij Stiphout bevaren dagelijks de Maas en het Albertkanaal en tonen u de mooiste plekjes van onze streek.
Er is een ruime keuze in diverse boottochten, van een ca. 1 uur durende Rondvaart op de Maas, een complete dagtocht naar Luik tot een romantische Saturday Night Dinner Cruise.

 • Andre Rieu Vrijthof
 • Beluga terras
 • Boekhandel-Dominicanen
 • Bonnefantenmuseum Maaskant
 • De Bisschopsmolen
 • De Grotten en omgeving
 • Geulvallei bij avond
 • Het Vrijthof
 • Stadspark
 • TEFAF
 • Terras op het Vrijthof
 • Wijnkelder Neercanne

Klik op een dia om deze uit te vergroten.

Privétoegang